Symposium GODIVA

Janne en EmmaActueel

godiva-babyHoe leuk is het om je beroep in ontwikkeling mee te maken!

GODIVA is een onderzoeksproject met als uiteindelijk doel om via video-observaties uit de door ouders van hun kind in hun eigen omgeving gemaakte filmpjes bruikbaar te krijgen voor de dagelijkse praktijk, scholing en wetenschappelijk onderzoek.

De kinderen zijn in dit project baby’s van nul tot achttien maanden die getest worden voor wat betreft het niveau van de motorische ontwikkeling in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Dit wordt gedaan met behulp van de AIMS (Alberta Infant Motor Scale). Voor een ontwikkelingsprofiel zijn meerdere meetmomenten in de tijd noodzakelijk. Voor het kind en voor de ouders is het fijn als dit in de thuissituatie gebeurt.

Deze zaterdag ging het op de Hogeschool van Utrecht over het belang ervan en over de voortgang van het eerste deel van het project. Namelijk of en hoe het mogelijk is om een betrouwbare uitslag te verkrijgen door middel van videoregistratie.

Docenten en studenten van de faculteit Natuur en Techniek demonstreerden de door hen ontwikkelde app, waarmee beelden eenvoudig en beveiligd geupload kunnen worden naar de GODIVA site. De onderzoekers kunnen de filmpjes op deze site bekijken.

Als de telemetrie zijn definitieve vorm heeft gekregen zullen daar in de toekomst  data mee verzameld kunnen worden, bijvoorbeeld om ontwikkelingspecifieke profielen te beschrijven zoals bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Uiteindelijk hebben het kind en haar/zijn ouders daar baat bij en de kinderfysiotherapie wordt doelmatiger.

Ouders met een vraag over de ontwikkeling van hun baby jonger dan achttien maanden en/of interesse om mee te doen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden via een mail naar Godiva@hu.nl.  In de wachtkamer van de praktijk liggen folders.